Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

The Walking Dead (2010-)


Σειρά με ζόμπι τι άλλο θα δούμε; Βασισμένο σε γραφικές νουβέλες  ή κόμιξ ή μίκι μάου σε χαρτί η σειρά ακολουθεί επιζώντες μετά από τι άλλο ιό που κάνει του πεθαμένους πεινασμένους για ζωντανή σάρκα.
Ζομπιολογία: Μερικοί απλοί κανόνες που ισχύουν στην σειρά: τα ζόμπι έχουν μέτρια ταχύτητα και δεν τρέχουν. Αυτό σημαίνει ότι προχωρούν με 2 ταχύτητες. Η πρώτη είναι η κανονική της σειράς που σε σχέση με άλλα ζομποκαρτοθώματα είναι κάπου στην μέση με εξαίρεση βέβαια τις ταινίες που τρέχουν σαν τρελά.  Και η δεύτερη ταχύτητα είναι η κινηματογραφική όπου  το ζόμπι φτάνει ξαφνικά στο να δαγκώσει ή να πάει να δαγκώσει πρωταγωνιστή. Περιττό να πω ότι η δεύτερη ταχύτητα κάνει και την διαφορά στην σειρά οπου οι βασικοί ή σιγουράκια πεθαίνουν σαν… τα παγάκια εκτεθειμένα στον καλοκαιρινό ήλιο  (ναι αυτό μου ήρθε να γράψω). Επίσης τα ζόμπι έχουν μηδενική νοημοσύνη και καμιά φορά κάνουν μια τυχαία κίνηση που σχετίζεται με την πρώην καθημερινότητα τους ως άνθρωποι. Για να πεθάνουν πρέπει να πυροβοληθούν ή να χτυπηθούν στον εγκέφαλο. Αν σε δαγκώσουν σε μετατρέπουν σχετικά γρήγορα ενώ εάν πεθάνεις άνθρωπος μετά γίνεσαι ζόμπι άρα όλοι έχουν τον ιό απλά άμα σε δαγκώσουν γίνεσαι ζόμπι σε μερικά λεπτά εκτός αν σου κόψουν κάνα πόδι ή χέρι.
Τα σκηνικά είναι τόσο μα τόσο καλά φτιαγμένα και δίνουν στον θεατή μια πρώτη γεύση της γενικότερης κατάστασης ενώ βάζουν σε μια υπνωτική post apocalypse διάθεση και είναι πραγματικά πειστικά. Λόγο του ύφους της σειράς είναι νομίζω από τις λίγες φορές που πρωταγωνιστές έρχονται τόσο κοντά στο περιβάλλον τους και στα σκηνικά και με αρκετά έξυπνο τρόπο.
Νομίζω ότι η μαγική λέξη στην σειρά είναι τρόμος. Σε κάθε επεισόδιο μπορείς να νιώσεις αυτό τον ωμό τρόμο της επιβίωσης με έντονα συναισθήματα και βία και gore στην μικρή οθόνη. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και η μουσική επένδυση που είναι διακριτική και πολύ σωστά και ατμοσφαιρικά τοποθετημένη. Μαζί με τα απίθανα ηχητικά εφέ των ζωντανών νεκρών τολμώ να πω ότι η μουσική είναι εφάμιλλή με αυτήν ακριβής ταινίας όχι γιατί φαίνεται και ξεχωρίζει αλλά γιατί δεν φαίνεται  υποχωρεί μέσα στη ροή της σειράς.
Από πλευράς εικόνας και φωτογραφίας είναι πολύ καλά ειδικά η αλληλοεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον απλά θα ήθελα κάποιες σκηνές να είναι ποιο ανοιχτές γιατί καμιά φορά μου δίνεται ή εντύπωση ότι χάνεται το θέμα επειδή ζουμάρι πολύ επάνω του, είναι σχεδόν σαν να θέλει τόσο πολύ να τονίσει το θέμα που απλά το ίδιο το θέμα χάνεται! Και φυσικά ουσιαστικό παράπονο είναι ότι σε κάποιες σκοτεινές σκηνές φαίνεται αρκετός θόρυβος που είναι τόσο μα τόσο κρίμα στα 1080p!
Το κολπάκι συμπαθήστε τον/ την γιατί σε λίγο ανυποψίαστο χρόνο μπούμ αποχτά νέες δραματικές διαστάσεις γιατί όχι μόνο σκοτώνονται ενώ τους συμπαθούμε τόσο πολύ αλλά την ίδια ώρα βάζουν ηθοποιούς να πεθάνουν σε 2 με 3 επεισόδιά που είναι γνωστοί από άλλες σειρές και εκεί που λες ότι κοίτα νέο αίμα τον ξέρω από την τάδε σειρά τσακ στο δεύτερο επεισόδιο γειά σας με έφαγαν. Και φυσικά πιάνει… ω ναι ακόμη πιάνει αυτή η αίσθηση του γνώριμου και σωστού που χάνεται γιατί κάποια καθίκια με ένα μάτι θέλουν να κυβερνούν…
Ουσιαστικά έχει δύο ιστορίες που αν και φαινομενικά συνδέονται στην πραγματικότητα είναι παράλληλες. Η μια αφορά την επιβίωση με τη μορφή τρεξίματος και δύναμης και συνδέεται με την επιβίωση από τα ζόμπι αλλά η ποιο σημαντική είναι σίγουρα τα προβλήματα και τα προτερήματα στις σχέσεις των ανθρώπων ε των ζωντανών ανθρώπων. Πραγματικά εάν οι σχέσεις και η δυναμική τους ήταν πρόχειρες και αδύναμες σίγουρα η σειρά θα είχε ακυρωθεί από το πρώτο κύκλο. Γιατί όπως και να το κάνεις και όλα να είναι υπέροχα σίγουρα είναι ποιο υπέροχο όταν υπάρχει ουσία στην ηθοποιία και τον τρόπο που παρουσιάζονται αισθήματα και ανθρώπινα προβλήματα και σχέσεις. 
Κάποιοι χαρακτήρες έχουν τόσο μα τόσο βάθος και αλληλοεπιδρούν άψογα σε ακραίες περιπτώσεις και συνθήκες ενώ οι εξελίξεις σε κάποια επεισόδιά σοκάρουν. Ένα από τα αγαπημένα περιστατικά ήταν τα δύο κοριτσάκια στον τέταρτο κύκλο.
Μια πολύ καλή σειρά που έχει υπέροχη κατανομή πόρων και απίστευτο βάθος, κάτι που λείπει σίγουρα από πολλές σειρές σήμερα ενώ παράλληλα υπάρχει άπειρο αντικείμενο από πλευράς σεναρίου και διαλόγων.
Αρνητικά: Δεν νομίζω ότι είναι μια ελαφριά οικογενειακή σειρά. Κάποια λαθάκια στις σκοτεινές λείψεις αλλά ως εκεί.
Θετικά: Καλοδουλεμένο και αρκετό βάθος και τεχνικά αλλά ιδιαίτερα στις ανθρώπινές σχέσεις.
Ξεκάρφωτο: Είναι πολύ παράξενο να βλέπεις gore και να είναι τόσο επιτυχημένη σειρά! Μαχαιρώματα, αποκεφαλισμοί και αίμα το αίμα κυλά σαν ποτάμι…και όλο αυτό είναι mainstream; Ναι είναι!
Δεύτερο ξεκάρφωτο είναι φυσικά επίσημα έγγραφα στο Αμέρικα που μιλούν το πώς ανταποκρίνονται σε περίπτωση που όντως υπάρξουν ζόμπι! Χα!


Με λίγα λόγια: Πάρα πολύ καλό και ποιοτικό


5/5



προσοχή! ακολουθούν εικόνες με ζομπισσσσσ! 






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme