Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Black Mirror (2011– )

Μέσα στο χάος του να μπερδεύουν όλα τα ήδη κινηματογράφου και όποιον πάρει ο χάρος έρχεται μια εξαίρεση από την Αγγλία και είναι και επιστημονική φαντασία. Η σειρά αποτελείτε από αυτοτελή επεισόδιά που είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.  Αυτό αποτελεί από μόνο του μια έκπληξη καθώς πλέον σε όλες τις σειρές υπάρχει πάντα ένα σημαντικό γεγονός ή ο μεγάλος κακός οποίος αντιμετωπίζεται μέχρι το πρώτο επεισόδιο της επόμενης σεζόν στο οποίο βρίσκουν πάντα την λύση και δημιουργείται κάτι άλλο για 20 περεταίρω επεισόδιά και κτλ. Άλλο που παρατηρεί κανείς είναι ότι τα επεισόδιά είναι αρκετά ποιο μεγάλα από 20 ή 40 λεπτά συγκεκριμένα αγγίζουν ακόμη και την ώρα και αν και ποιο λίγα είναι επι της ουσίας σαν ώρα σαν να βλέπεις μία μίνι σειρά. Αν και θα ήθελα πάρα πολύ 13 επεισόδιά αντί για 3 είναι η αλήθεια! Μέχρι τώρα έχουν βγει 2 σεζόν των 3 επεισοδίων αλλά είναι τόσο μα τόσο καλά και πυκνά λες και θα μπορούσε το καθένα από αυτά να έχει ολόκληρη σεζόν με την πλοκή που έχουν. Άρα στην ερώτηση ποιότητα ή ποσότητα  η απάντηση είναι εντελώς στο άλλο άκρο, ποιότητα και ας είναι 3 επεισόδιά το χρόνο. Τώρα που το σκέφτομαι εάν όλοι έπρατταν έτσι μπορεί να είχαμε ποιο πολλές σειρές μέσα στον ένα χρόνο και ίσως ποιο ποιοτικά αποτελέσματα.
Η θεματολογία των επεισοδίων εάν και πρώτης όψης φαίνεται να εξυπηρετεί ένα σωρό θέματα και περιβάλλοντα  επι της ουσίας έχουν μια κοινή βάση. Και αυτή η βάση είναι ένας ατέρμονος σκεπτικισμός για την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου είδους και πολύ περισσότερο των συναισθημάτων του πάνω στον  έλεγχο   του κοινωνικού γίγνεσθαι. Όλες οι ιστορίες είναι τοποθετημένες στο κοντινό αύριο και είναι καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η επόμενη γενιά που ονομάζω γενιά της τεχνολογίας ή ακόμη και αυτή η γενιά η δική μας που ονομάζω γενιά της μπαταρίας. Η τεχνολογία και η παρεμβατικότητα της στην καθημερινότητα μας, ο έλεγχος των ΜΜΕ στα κοινά και η αμεσότητα τους μέσο νέων τεχνολογιών  και άλλα πολλά δοκιμάζονται και προσφέρονται όσες φούσκες ιδεών και προβληματισμού τόσο καλοδουλεμένα και φυσικά ως αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν, εξωγήινοι, ταξίδια στο χρόνο, εσωγήινοι, Ε,   παράλληλα σύμπαντα απλά ο εξτρεμισμός της φύσης μας στο να προσπαθούμε να φτιάχνουμε απόλυτες λύσεις ελέγχου λόγο των αδυναμιών μας με μοχλό την τεχνολογία. Παράλληλα υπάρχει και ένα μαύρο εμ κατράμι όμως χιούμορ για να γελάνε οι ποιο παράξενοι από εμάς.
Σενάρια, ηθοποιία και εφέ αν και όχι σε όλες τις ιστορίες ισοδύναμα σαν σύνολο είναι άψογα και άξια μίμησης. Τολμώ να πω ότι κάθε επεισόδιο θα ήταν επάξια μια ταινία του Χόλιγουντ αν το Χόλιγουντ ήταν ποιοτικό και κυρίως έξυπνο α και είχε και μαύρο χιούμορ.
Η σειρά δεν προσφέρει προσωποποιημένο κακό. Εάν περιμένεις να δεις κακό να πεθαίνει ή τρομοκράτες να τερματίζονται σαν βίντεο παιχνίδι  μάλλον έχεις χάσει το νόημα και είναι ένας ακόμη λόγος να δεις τα έξι επεισόδιά.
Καταραμένη τεχνολογία του Facebook και YouTube το ήξερα βασικά είχα βάσιμες υποψίες αλλά τώρα το επιβεβαίωσα ότι είσαι ο διάολος.

Αρνητικά: Ναι μόνο 3 επεισόδιά θέλω και άλλα… τουλάχιστον άλλα 3, 6, 13, 23
;

Θετικά: είναι το κλασσικό τα πάντα, απόλυτα ευχαριστημένος

Ξεκάρφωτο: Σε όσους έχουν συνηθίσει να βλέπουν σειρές αμερικάνικες και ταινίες του Χόλυγουντ ξέρουν πλέον κλασσικά ότι ο μεγάλος κακός είναι πάντα με βρετανική προφορά από το Λονδίνο. Το αποτέλεσμα για εσάς είναι  ότι στην αρχή ότι όλοι θα ακούγονται σαν κακοί που είναι τελικός παράλογο μπιπ το καταραμένο το βίντεο σας. Δεν είναι δυνατόν το 10χρονο κοριτσάκι, η γριούλα, ο αγνός πρωταγωνιστής και ο τρομερός πολεμιστής ήρωας να είναι όλοι κακοί! Έλεος! Απλά δεν είναι αμερικάνικη παραγωγή!
Ένα δεύτερο ξεκάρφωτο με αφορμή αυτά τα μαγικά επεισόδιά είναι αυτή η προσωποποιημένη υπόσταση του κακού. Δεν υπάρχει απλά. Δεν υπάρχει μια μυστική οργάνωση με κακούς που κάνουν την ζωή σου κόλαση είναι κοινές αποφάσεις αυτής της κοινωνίας που μας οδηγούν προς μια κατεύθυνση που έχει ένα σωρό αδυναμίες αλλά επειδή τα κάνουμε όλοι μαζί είναι δυνατό να τα ξεπεράσουμε επειδή απλά είμαστε όλοι μαζί. Για αυτό ας μην βγάζουμε την κακία μας σε αυτούς που και καλά φταίνε επειδή απλά είναι ηγεμόνες σε μία επιλεγμένη εκάστοτε επιφάνεια και κατάσταση, γιατί όλοι μας φταίμε,  ας μην ποδοπατούμε και ληστεύουμε των διπλανό μας για τα ομαδικά λάθη μας. Και όσο και πονά που εκλέξαμε ή προσαρμοστήκαμε ή αναγκαστήκαμε και ακολουθήσαμε εκλεγμένους ή μη εκλεγμένους ηγέτες η ιστορία μας διδάσκει αποδεδειγμένα ότι οι λαοί λόγο του μεγέθους τους και των αναγκών τους είναι αυτοί που στρώνουν τα γεγονότα και το μέλλον και όχι το κράτος, ο κακός γκόμενος/γκόμενα, το αφεντικό σου και το μυστικό χαλιφάτο των γκέι εβραιοαλβανών ημίαιμων  εξωγήινων .

Με λίγα λόγια: Ουσιαστικός προβληματισμός για προβλήματα που έχουμε τώρα ως δευτερεύοντα και που η επόμενη γενιά θα έχει ως πρωτεύοντα. Πολύ βάθος να ούμε.

5*/5



Αντί φωτογραφιών και βίντεο προβληματισμός  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme