Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Salem (2014– )



Α! καλοκαιρινές σειρές… αυτές οι σειρές που ξεμένουν και  βλέπω καλοκαίρι. Ναι αυτός είναι ο μόνος ορισμός που μπορώ να σκεφτώ και βγάζει νόημα καθώς ότι άλλο είναι μια σειρά σε σχέση με το καλοκαίρι δεν την κάνει καλοκαιρινή ακόμη και αν προβάλλεται καλοκαίρι. Καλοκαίρι βέβαια είναι ότι παίζει στην τηλεόραση σε σειρά από Μάιο- Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και συνήθως έχει από 8 έως 13 επεισόδιά. Από Σεπτέμβριο έως Μάιο Ιούνιο είναι κανονική σεζόν.

Δεν ξέρω άμα παίζει ρόλο το τρέιλερ αλλά πότε σχεδόν σε μια σειρά δεν βλέπω τρέιλερ. Τι να το κάνεις βλέπεις ένα δύο επεισόδιά και αποφασίζεις αν θα δεις τον πρώτο κύκλο της σειράς. Σε αυτή την σειρά είχα δεί το τρέιλερ και με άφησε παγερά αδιάφορο.  Παρόλα αυτά όταν κάθισα και είδα μέσα στον χρόνο ότι είχα σχεδιάσει να δω ήρθε και η ώρα του Σαλεμιού.

Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη είναι ότι παρόλο που έχει να κάνει με μάγισσές δεν είναι σειρά για έφηβους και αιώνιους ρομαντικούς έφηβους αλλά η σειρά είναι αρκετά ώριμή και σκοτεινή και παίρνει τον εαυτό της πολύ σοβαρά. Η δεύτερη έκπληξη ότι είναι όλα προσεγμένα, αν και όχι, πάντα ιδιαίτερα. 

Οι κάμερες είναι με φίλτρα και δίνουν αυτό το σκοτεινό ιδιαίτερο μαύρο και διαβολικό… που πλέον είναι κουραστικό γιατί το έχουμε δεί σε ένα σωρό σειρές και αν περιοριζόταν καλά θα ήταν. Έτσι και αλλιώς αν η υπόθεση και οι χαρακτήρες δεν έχουν βάθος τότε όλα τα άλλα είναι δεύτερα. Και εδώ πέρα από την υπερβολή του υπερφυσικού βγαίνουν πάρα πολλά νοήματα σε σχέση με τα πιστεύω και την τότε λογική που είχε η κοινωνία. Με αφορμή την γνωστή ιστορία της περιοχής είναι σχεδόν εκνευριστικό πώς ο σκοταδισμός στην λογική και στις αρετές του  ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου μπορούν να φτάσουν σε τέτοιες εχθρότητες και λάθη που γράφουν θάνατος από πίσω…..

Ναι και σήμερα υπάρχει ένας σκοταδισμός αλλά καμία σχέση με τότε…. Η σειρά περνά υπέροχα αυτό το κλίμα σκοταδισμού και αμαρτωλής περιέργειας και δεν επικεντρώνεται ούτε σε τρελούς έρωτες ούτε σε απλοϊκότητα όσο αφορά την εκτόνωση της υπόθεσης.  Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχει αυτός ο ένας ο μοναδικός ο απαράμιλλος μεγάλος έρωτας αλλά παίρνει τον χρόνο που πρέπει να παίρνει και όχι το 87% της υπόθεσης. Άλλο στοιχείο που δείχνει ότι η σειρά είναι καλή και μετρημένοι είναι ότι οι χαρακτήρες είναι αρκετά γκρίζοι  ακόμη και οι κεντρικοί. Α! και ζήτω οι ινδιάνοι γιατί είναι ωραία αν οι Ινδιάνοι πολεμούν τις μάγισσες ναι δεν έχει γίνει ούτε γίνεται στην σειρά αλλά θα ήταν και γαμώ δικέ μου μετά θα κάνανε exit με biker μηχανές από το μέλλον και ο μπλε καπνός τους θα σχημάτιζε το πνεύμα της δίκαιης μεγάλης αρκούδας και ..οκ ξέφυγα αυτά.

Τα εφέ είναι της παλιάς σχολής είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν και υπάρχουν κάποιες τρύπες στο σενάριο αλλά οκ τρώγονται προς το παρόν. Νομίζω ο αγαπημένος χαρακτήρας είναι ο γιός του παπά που είναι και αυτός παπάς και από την μία κάνει εξορκισμούς και από την άλλη την αράζει με άφθονο ουίσκι στο μπουρδέλο του χωριού, εμ τι άλλο να κάνει  ο κα(η)μένος.

Δηλαδή σε γενικά πλαίσια είναι μια μετρημένη σειρά που σίγουρα υπερτερεί από ότι μούφες με μάγισσές και λυκάνθρωπους έχουν βγει τον τελευταίο καιρό….γουφ…

Αρνητικά: παιδικές ασθένειες της πρώτης σεζόν όλα αντιμετωπίσιμα υποθέτω

Θετικά: σκοτεινό και όχι χαζοχαρούμενο δεν είναι ερωτο ιστορία με κάτι

Ξεκάρφωτο: Σε ότι παραγωγή έχω δει που το περιβάλλον είναι η άγρια δύση (Wild West) από ερωτική ιστορία μέχρι γουέστερν, και από μάγισσες μέχρι εξωγήινους πάντα μα πάντα μου δημιουργείτε μια απορία που δεν έχει απαντηθεί ακόμη και σίγουρα  δεν με αφήνει να απολαύσω την εκάστοτε παραγωγή στο ακέραιο της. Και η απορία είναι τι διάολο κάνανε εκείνο τον καιρό και πως την παλεύανε. Βλέπεις ρωμαϊκή περίοδο, ελληνιστική περίοδο στοχάζονταν, πολεμούσαν και στοχάζονταν. Βλέπεις άλλους πολιτισμούς έκτισαν από τις πυραμίδες μέχρι το σινικό τείχος οι wild west τι κάνανε; Και δεν ερωτώ γιατί δεν έφτιαξαν πυραμίδες ή γιατί δεν στοχάζονταν αλλά ερωτώ πως την πάλευαν σε μια τόσο βαρετή κοινωνία. ¨όποτε πάει να πέσει πιστολίδι ή χοντρός τσαμπουκάς απλά αδειάζει ο κάθε δρόμος στην πόλη και   φυσικά το μπαρ. Δηλαδή όλη μέρα απλά περιφέρονται στον κεντρικό δρόμο και στο μπαρ; Από επαγγέλματα υπάρχουν σερίφης και βοηθός σερίφη, κακός και άλλοι κακοί, μπαρμαν, ταχυδρόμος, νεκροθάφτης και φυσικά κουρέας α! και αυτός που έχει το παντοπωλείο. Καλά μετά εχει και άλλα τρομερά επαγγέλματα ξενοδόχος, αυτός που φροντίζει τα άλογα, η καλή δασκάλα και γιατρός ε και αυτά μάλλον…  Δεν βγάζει νόημα… Τι κάνανε όλη μέρα πως πέρναγε η ζωή τους; Φαίνεται πολύ βαρετή περίοδος.

Με λίγα λόγια: ειλικρινές σε αυτό που προσφέρει, το σκοτεινό δεν είναι για όλους


3/5












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme